Procesul Verbal al ședinței extraordinare a Consiliului Local din data 06.03.2017, ora 16, locația Căminul Cultural Ghiroda

Preşedinte  de şedintă: dl consilier Ionele Remus

Din totalul  de 15 consilieri  au fost  prezenţi 15

Participă: secretarul comunei Ghiroda, Dl primar Stanusoiu Ionut, Dl consilier prsonal al primarului Radu Golban

Dl.  preşedinte declară deschisă şedinţa de consiliu.

Şedinta  a fost convocată  prin  Dispoziţia  Primarului Comunei  Ghiroda  nr. 43/03.03.2017

Se dă citire Dispoziţiei de convocare a consilierilor

Se modifica ordinea de zi prin suplimentarea cu 4 puncte.

Dl consilier Vitu: Dupa discutia de data trecuta, am inteles si crezut ca nu vor mai fi puncte suplimentare. Am inteles importanta celor 3 puncte suplimentare pe PNDL dar punctul 6 de pe ordinea de zi nu cred ca are vreo legatura cu PNDL-ul.

Dl primar:In punctul 6 este vorba despre strada Rachitei. Fiind domeniul privat nu se pot face anumite lucrari de bransament, de energie electrica. In momentul in care devine public fiind drum public, se poate da o adeverinta prin care respectivul imobil poate sa fie bransat la energia electrica. E un proiet care schimba statutul din privat in public.

Dl consilier Vitu: Discutia a fost una, iar noi una vorbim si alta facem

Dl primar: singurul motiv pentru care am ales sa-l introduc, a fost sa deblocam situatia cetateniilor de pe strada respectiva, care nu se pot bransa astazi la energia electrica.

Dl presedinte: Strada este situata in spate la Moticica

Dl conslier Vitu: De cand este situatia aceasta, pentru ca eu imi aduc aminte ca am mai discutat acum 3-4 luni. E de vreo 4 luni terenul nostru. Am o intrebare la dl secretar: Cand am depus proiectul pentru parc Giarmata Vii mi l-ati respins pe motiv ca nu aveam cf-ul atasat. Acum ma uit peste proiectele depuse de dl primar si nu vad cf-urile atasate?

Dl secretar: Proiectele pe care le aveti astazi pe ordinea de zi sunt pentru finantarile din acest an pe fonduri structurale, PNDL motiv pentru care de la ora cand s-au depus proiectele respective si pana sa inceapa sedinta imi era imposibil sa obtin acele extrase de carte funciara. Sunt cunoscute ca acele terenuri sunt in proprietatea noastra.

Dl conslier Vitu:  de 8 luni de zile rog acelasi lucru. Haideti sa facem lucrurile in mod normal, legal, cum ar trebui facute. Din nou comisia o semnam aici, habar nu avem ce semnam, chiar ne batem joc.

Se supune la vot ordinea de zi cu suplimenterea ordinei de zi cu 4 puncte.

Se aproba  si se voteaza cu 14 voturi pentru

1 vot abtinere dl consilier Vatu Cristian

 

Ordinea de zi

 

PROIECT DE HOTARARE privind aprobarea concesionarea prin atribuire directa cu negocierea redeventei, a unui teren proprietatea privata comunei Ghiroda

PROIECT DE HOTARARE privind acordarea sumei de 150 lei fiecarei salariate din Cadrul Primariei comunei  Ghiroda  cu ocazia zilei de 8 Martie 

PROIECT DE HOTARARE privind aprobarea investitiei: ”Infiintare centru cultural in comuna Ghiroda, jud. Timis”

PROIECT DE HOTARARE privind aprobarea investitiei: ” Construire gradinita in comuna Ghiroda,jud. Timis”

PROIECT DE HOTARARE privind aprobarea investitiei: ” Modernizare trotuare, accese, dispozitive de scurgere a apelor pe strazile Primaverii, Ghioceilor, Apele Repezi, Campiei, Ialomita si Fagaras in comuna Ghiroda,jud. Timis”

PROIECT DE HOTARARE privind constatarea faptului că terenurile situate intravilan în com Ghiroda, înscrise în CF nr. 401573 Ghiroda și 403621 Ghiroda, NMS 174/5/7 (parțial) și nr. cad A174/6/1/1/1-A174/6/1/1/3-A174/7/1/33, reprezentând strada Răchitei, fac parte din domeniul public al comunei Ghiroda

 

 

Punctul 1

PROIECT DE HOTARARE

privind aprobarea concesionarea prin atribuire directa cu negocierea redeventei, a unui teren proprietatea privata comunei Ghiroda

Dl. Primar: Pot sa adaug ca nu mi-am dat seama cand am repartizat proiectul, fapul ca ar fi fost nevoie de o hotarare de la comisia de fond funciar.

Dl secretar: Consiliul local scoate acea suprafata de teren prin art.1. de la dispozitia Comisiei locale de fond funciar. Hotararea daca va fi adoptata va fi comunicata catre comisia locala urmand ca ea sa ia act in momentul in care se intruneste si de care va tine cont atunci cand va  emite titlurile de proprietate in cadrul comisiei.

Dl primar: Comisia nu trebuia sa spuna nimic? Nu sunt suta la suta sigur!

Dl secretar: Din punctul acesta de vedere va pot spune ca tot ce inseamna bun privat si public al comunei Ghiroda este administrat de catre Consiliul Local, Consiliul Local da  la dispozitia comisiei locale de fond funciar o anumita suprafata de teren si o retrage de la dispozitia locala de aplicare prin hotarare de consiliu. La fel s-a facut si cu suprafata de 3.5ha de teren unde se doreste construirea bazei sportive catre aeroport. La ora actuala nu avem comisie functionala de fond funciar pentru a putea parcurge pasii respectivi. Putem intra ulterior prin care sa le spunem conform hotararii Consiliului Local de retragere acestei suprafete, nu mai puteti pune in posesie ulterior pentru ca nu mai este la dispozitia acestei comisii.

Dl consilier Cadariu: Atunci la art.7 trebuie adaugat ca se comunica si comisiei de fond funciar.

Dl secretar: da, voi completa la comunicarile hotararii

Dl consilier Dobra: Doresc sa adaug si eu cate ceva. Aveti o mapa fiecare cu Aeroportul din Timisoara. Se face o mica descriere a Aeroportului, fiind al 3-lea ca marime dupa Cluj Napoca si Bucuresti sunt si grafice atasate.

Avand in vedere obiectivele de dezvoltare pe termen mediu si lung a Aeroportului Timisoara, este necesara extinderea infrastructurii aeroportoare, cu posibilitatea amplasarii unor constructii noi dar cu respectarea planului urbanistic zonal.

Aici am facut o greseala pe care mi-o asum si anume nu este 0.2753 ha fata de 0.2875 ha.

Pentru organizarea unor parcari amenajate in apropierea aeroportului Timisoara, aici da citire din materialele puse la dispozitie, cum ar trebui sa fie parcarile. Astfel pe viitor acest teren ca va fi al nostru ca va fi a altcuiva, Consiliul Local stabileste, dar nu voi da votul decat pentru Aeroport.

Dl consilier Andreica:  Nu vad foarte relevanta aceasta campanie de promovare a Aeroportului Timisoara de catre colegul nostru, in schimb vad foarte relevant faptul ca, pe acest teren conform hartiei care ne-a fost inmanata in urma cu o luna de catre Aeroportul Timisoara, deja acesta a avut constructii pe acest teren care este proprietatea Primariei, si nu vreu sa pun in legalitate un abuz facut de catre o alta institutie, care s-a prelevat de dreptul de a da autoriizatie de constructie in zona imediata, de vecinatate a aeroportului. Atat timp cat noi, ca si consilieri vom pune in legalitate un abuz al unei institutii care deja a construit pe terenul nostru, consider ca suntem parte la ceva furt. In consecinta consider ca , Consiliul local al comunei Ghiroda ar trebui sa analizeze cum aceasta institutie a ajuns sa construiasca pe acest teren, sa ia masurile de rigoare.

Dl consilier Dobra: ce a construit acolo?

Dl consilier Andreica:  s-a construit. Deci pe o parte din acest teren deja exista o constructie facuta. Aeroportul a intrat si a facut lucrari acolo.

Dl primar: Nu cunosc aceasta situatie decat ca, din cate am inteles de la compartimentul contablitate din primarie, Aeroportul Timisoara mai are ceva datorii. Din moment ce are datorii nu mai vad cum mai poate veni sa inchirieze o alta suprafata de teren, practic sa mai plateasca ceva in plus in momentul in care nu este la zi cu cheltuielile.

Dl. Caragui: a mai fost aceeasi situatie in trecut si nu i s-a putut da dreptul de concesiune.

Dl consilier Vatu: cum este cu datorii pentru ca aici avem aviz de la contabilitate si este un aviz favorabil.

Dl primar: avizul este de la contabilitate si datoriile sunt la taxe si impozite. Acolo specifica d-na contabila doar situatia terenului.

 

                                                           Se supune la vot Proiectul de Hotarare. Se aproba  cu 11 voturi pentru

dl consilier Vitu Cristian, Dl. Dobra Cristian ,Dl Tranisan Dan, d-na Vlaicu Claudia, Dl. Maxim Maximilian Dl. Lobonea Radu,  D-na Prilipceanu GeorgeanaD-nul Sabau Craciun, Dl. Cadariu Vasile Dorel, Dl. Ionas Daniel, 

Dl. Dumitru Cosmin,

             4 voturi abtinere Dl. Cimpean Ionel, Dl. Ionele Remus,Dl. Bontea Ion, Dl. Andreica Dorin                                                                      

 

 

Punctul 2

PROIECT DE HOTARARE

privind acordarea sumei de 150 lei fiecarei salariate din cadrul Primariei comunei  Ghiroda  cu ocazia zilei de 8 Martie

 

 

Se supune la vot Proiectul de Hotarare. Se aproba  cu 15 voturi pentru

dl consilier Vitu Cristian, Dl. Dobra Cristian ,Dl Tranisan Dan, d-na Vlaicu Claudia, Dl. Maxim Maximilian Dl. Lobonea Radu,  D-na Prilipceanu GeorgeanaD-nul Sabau Craciun, Dl. Cadariu Vasile Dorel, Dl. Ionas Daniel, 

Dl. Dumitru Cosmin, Dl. Cimpean Ionel, Dl. Ionele Remus,Dl. Bontea Ion, Dl. Andreica Dorin                                                                      

 

 

Punctul 3

PROIECT DE HOTARARE

privind aprobarea sf pentru investitia: ”Infiintare camun cultural in comuna Ghiroda, jud. Timis”

 

Dl consilier Vatu: Si proiectul 3 si 4 si 5 a spus dl primar ca sunt acele proiecte finantate prin PNDL. Nu vad treaba asta scrisa niciunde in proiect. Daca adun cele trei proiecte adica 8,7 mil, 3.8 mil si 7.4 mil vin 18 mil, aprox 4 milioane euro, adica jumatate din bugetul nostru de investitii.

Dl primar: In momentul in care se finalizeaza, se aproba investitia prin proiectele de HCL dupa care merg sa se depuna cerere de finantare PNDL, dupa care vine SF, PT si executia. In SF si PT este suma exacta, pentru fiecare investitie vin facute anumite corelari, adica pe caminul cultural am 8 milioane, dar la final...

Dl consilier Maxim: aici e o greseala, scrie mii lei. Cred ca vroia sa zica 8 milione de lei pentru ca altfel ies cateva miliarde bune

Dl consilier Lobonea: Trebuie sa dispara mii lei

Dl primar: Da . In momentul in care este proiectul tehnic facut, adica daca se aproba finantarea, dupa aceea dai drumul la proiectare pentru ca proiectul este decontat pe PNDL si atunci din proiect ramane suma finala la care se va contracta. De regula se pun sume in plus ca sa ai din ce sa scazi dupa ce aproba finantarea.

Dl consilier Vitu: Nu ati inteles intrebarea! Eu nu am intrebat de sume si care este mersul ingineresc al constructiei. Eu am intrebat de ce cele 3 proiecte nu sunt specificate ca sunt pe PNDL, nu scrie nicaieri treaba aceasta, ceea ce inseamna sa nu fie de acolo si sa ne trezim ca noi pe 3 proiecte o sa cheltuim jumatate din bugetul comunei.

Dl primar: Pe proiectul de buget, in momentul in care se aproba bugetul pe anul in curs o sa vedeti ca proiectele acestea nu o sa aibe sume bugetate, am prezentat bugetul, acestea sunt facute pentru a putea depune cerere de finantare PNDL

Dl consilier Vitu: Sunteti de acord sa trecem va fi finantat pe PNDL?

Dl consilier Cadariu: nu poate fi trecut pentru ca daca nu se finanteaza pe PNDL se depun pentru alte finantari. Eu vad aici in proiect Camin Cultural. Avem Camin Cultural, ce inseamna acest proiect?

Dl primar: Este un proiect nou pe locatie noua.

Dl consilier Cadariu: Pe proiect scrie Centrul Cultural, infiintare Centrul Cultural art.1 si atunci ma gandesc ca acesta va fi titlul proiectului nu cel cu Camin Cultural. Explicati-ne si noua despre ce e vorba?

Dl primar: Da mai bine Centru Cultural. Este un Camin Cultural nou cu o capacitate de peste 700 de locuri, de aici si valoarea foarte mare, locatia este dupa pod in principiu. Toata zona din centru unde este caminul actual pe noul PUG devine centrul comunei si vor fi spatii administrative, pentru inchiriere, terasa, restaurant, asta in ideea in care vine parc in spate unde este terenul de fotbal acum.

Dl consilier Vitu: As vrea sa-mi duc ideea mai departe, vad aici 3080 m suprafata desfasurata. Sper ca aveti vreo schita de urbanism, sper ca suma nu a fost inventata?

Dl primar: Suma este data de proiectant.

Dl consilier Vatu: Dorim sa vedem si noi proiectul? Va deranjeaza daca-l vedem?

Dl primar: Eu nu am proiect. Proiectantul a venit cu niste sume raportate la m². In momentul in care se face proiectul tehnic, atunci abia avem calcule exacte, schite.

Dl consilier Andreica: Noi vorbim acum de o suma acoperitoare nu vorbim despre valoarea finala.

Dl consilier personal primar: Daca imi dati voie, in momentul de fata proiectele pentru PNDL, ca sa poata sa fie depuse au nevoie de acest formular completat. Ulterior o sa stim, pana la jumatatea lunii aprilie, daca vor fi finantabile sau nu. In cazul in care vor fi finantabile urmeaza SF, PT si executie. In etapa aceasta e nevoie doar de aprobarea acestui proiect de hotarare in forma aceasta.

Dl consilier Vatu: Domnule Golban, cred ca nu ati citit acest proiect de hotarare. Este un proiect de aprobare a studiului de fezabilitate. Nu mai urmeaza sa vina nimic.

Dl consilier personal primar: Daca dvs stiti mai bine, va cred pe cuvant!

Dl consilier Vatu: Aici scrie doar studiu de fezabilitate numai urmeaza nici un SF!

Dl primar: Urmeaza 100%, in momentul in care se aproba finantarea investitiei PNDL automat ai termenul de 30 de zile sa depui studiu de fezabilitate pana sa vina investitia duapa care ai termen din nou sa depui PT-ul

Dl secretar: Conform Legii 273 in momentul in care te duci spre o investitie trebuie indicata sursa de finantare.

Are loc dezbateri pe ce anume s-a scris in proiectul de hotarare.

Dl secretar: Eu am mai participat la astfel de fonduri, prima data s-a adoptat o hotarare apoi s-a venit cu o alta hotarare care o anula pe prima, apoi alta hotarare care o anula pe a 2-a si tot asa s-au adoptat hotarari dupa hotarari.

Dl presedinte: Formulati un amendament

Dl consilier Vatu: Solicit sa se specifice sursa de finantare

Dl primar: Eu atat pot spune ca modelul de HCL nu este facut de primaria Ghiroda. Este modelul pe care l-au facut toate primariile care au mers pe finantare PNDL. Ultima modificare a aparut saptamana trecuta odata cu intrarea OG cu Ghidul de finantare.

Dl secretar: Modelul este de pe Ghidul de Finantare?

Dl primar: Da

Dl consilier Cadariu: Ca sa intelegem, ca sa depuneti un proiect, dvs. trebuie sa aveti acceptul Consiliului Local.

Dl primar: In principiu despre aceasta este vorba.

Dl secretar: Trebuie aprobat in asa fel incat sa fie preluat de Bucuresti. Se poate depune la Bucuresti o Hotarare de Consiliul Local prin care vom spune ca aprobam acceptul pentru investitia, fara sa dam indicatorii tehnico-economici? Aici este discutia! Trebuie neaparat sa fie stipulati cei 8 milioane?

Dl consilier personal primar: Da este importanta suma

Am sa explic putin ce inseamna acest program. In 20 februarie s-a dat o hotarare de guvern prin care stabileau normele de participare la programul PNDL. Termenul final de depunere a dosarului este de 30 de zile adica 20 martie. Pana la aceasta data toate consiliile locale care vor sa participe la acest program trebuie sa aibe in spete o Hotarare a Consiliului Local si indicatorii tehnico-economici. Pana in 15 aprilie se va sti ce si care din proiectele propuse vor fi finantate. Acest proiect caminul Cultural va fi finantat din momentul in care ni se va comunica, in care noi avem 30 de zile in care trebuie depus un studiu de fezabilitate. Inclusiv studiu de fezabilitate, proiectul tehnic si executia vor fi finantate de PPNDL.

Dl primar: Proiectul in sine trebuie doar sa aprobe investitia in sine fara cuvantul SF.

 

Amendamente: Se aproba investitia infiintare Centrul Cultural in comuna Ghiroda

                         SF, PT si executia se face prin surse de finantare externe

                        Se supun la vot amendamentele -  15 voturi pentru –

dl consilier Vitu Cristian, Dl. Dobra Cristian ,Dl Tranisan Dan, d-na Vlaicu Claudia, Dl. Maxim Maximilian Dl. Lobonea Radu,  D-na Prilipceanu GeorgeanaD-nul Sabau Craciun, Dl. Cadariu Vasile Dorel, Dl. Ionas Daniel,  Dl. Dumitru Cosmin, Dl. Cimpean Ionel, Dl. Ionele Remus,Dl. Bontea Ion, Dl. Andreica Dorin                                                                      

 

Se supune la vot Proiectul de Hotarare. Se aproba  cu 15 voturi pentru.

dl consilier Vitu Cristian, Dl. Dobra Cristian ,Dl Tranisan Dan, d-na Vlaicu Claudia, Dl. Maxim Maximilian Dl. Lobonea Radu,  D-na Prilipceanu GeorgeanaD-nul Sabau Craciun, Dl. Cadariu Vasile Dorel, Dl. Ionas Daniel,  Dl. Dumitru Cosmin, Dl. Cimpean Ionel, Dl. Ionele Remus,Dl. Bontea Ion, Dl. Andreica Dorin

 

 

Punctul 4

PROIECT DE HOTARARE

 privind aprobarea investitiei: ” Construire gradinita in comuna Ghiroda,jud. Timis”

 

 

Dl consilier Cadariu: Unde se doreste constructia gradinitei?

Dl primar: In spatele gradinitei existente

 

Amendamente: Se aproba investitia infiintare Centrul Cultural in comuna Ghiroda

                         SF, PT si executia se face prin surse de finantare externe

                        Se supun la vot amendamentele -  15 voturi pentru –

dl consilier Vitu Cristian, Dl. Dobra Cristian ,Dl Tranisan Dan, d-na Vlaicu Claudia, Dl. Maxim Maximilian Dl. Lobonea Radu,  D-na Prilipceanu GeorgeanaD-nul Sabau Craciun, Dl. Cadariu Vasile Dorel, Dl. Ionas Daniel,  Dl. Dumitru Cosmin, Dl. Cimpean Ionel, Dl. Ionele Remus,Dl. Bontea Ion, Dl. Andreica Dorin                                                                       

 

Se supune la vot Proiectul de Hotarare. Se aproba  cu 15 voturi pentru.

dl consilier Vitu Cristian, Dl. Dobra Cristian ,Dl Tranisan Dan, d-na Vlaicu Claudia, Dl. Maxim Maximilian Dl. Lobonea Radu,  D-na Prilipceanu GeorgeanaD-nul Sabau Craciun, Dl. Cadariu Vasile Dorel, Dl. Ionas Daniel,  Dl. Dumitru Cosmin, Dl. Cimpean Ionel, Dl. Ionele Remus,Dl. Bontea Ion, Dl. Andreica Dorin

 

 

Punctul 5

PROIECT DE HOTARARE

privind aprobarea investitiei: ” Modernizare trotuare, accese, dispozitive de scurgere a apelor pe strazile Primaverii, Ghioceilor, Apele Repezi, Campiei, Ialomita si Fagaras in comuna Ghiroda,jud. Timis”

 

 

Dl consilier Vatu: Avem o limita de suma? Nu putem cere mai mult, pentru a mai introduce o strada?

Dl primar : Proiectantul a facut un calcul pentru acest deviz.

Dl consilier Vatu: De ce nici o strada din Giarmata Vii nu este inclusa in acest proiect?

Se dezbate problema strazilor din Giarmata Vii.

Strazile importante din Giarmata Vii care se doreau a fi introduse pe proiect sunt inca in garantii, pentru ca deja au suportat anumite modernizari Ex. Str. Parcului, Teilor, Viorelelor

 

Amendamente: Se aproba investitia infiintare Centrul Cultural in comuna Ghiroda

                         SF, PT si executia se face prin surse de finantare externe

            Se supun la vot amendamentele -  15 voturi pentru –

dl consilier Vitu Cristian, Dl. Dobra Cristian ,Dl Tranisan Dan, d-na Vlaicu Claudia, Dl. Maxim Maximilian Dl. Lobonea Radu,  D-na Prilipceanu GeorgeanaD-nul Sabau Craciun, Dl. Cadariu Vasile Dorel, Dl. Ionas Daniel,  Dl. Dumitru Cosmin, Dl. Cimpean Ionel, Dl. Ionele Remus,Dl. Bontea Ion, Dl. Andreica Dorin                                                                       

 

Se supune la vot Proiectul de Hotarare. Se aproba  cu 15 voturi pentru.

dl consilier Vitu Cristian, Dl. Dobra Cristian ,Dl Tranisan Dan, d-na Vlaicu Claudia, Dl. Maxim Maximilian Dl. Lobonea Radu,  D-na Prilipceanu GeorgeanaD-nul Sabau Craciun, Dl. Cadariu Vasile Dorel, Dl. Ionas Daniel,  Dl. Dumitru Cosmin, Dl. Cimpean Ionel, Dl. Ionele Remus,Dl. Bontea Ion, Dl. Andreica Dorin

 

 

Punctul 6

PROIECT DE HOTARARE

privind constatarea faptului că terenurile situate intravilan în com Ghiroda, înscrise în CF nr. 401573 Ghiroda și 403621 Ghiroda, NMS 174/5/7 (parțial) și nr. cad A174/6/1/1/1-A174/6/1/1/3-A174/7/1/33, reprezentând strada Răchitei, fac parte din domeniul public al comunei Ghiroda

 

Dl consilier Maxim: Unde ati zis ca este situata?

Dl presedinte: In spate la Moticica. Este perpendiculara pe str. Nufarului.

 


                                                                       Se supune la vot Proiectul de Hotarare. Se aproba  cu 15 voturi pentru.

dl consilier Vitu Cristian, Dl. Dobra Cristian ,Dl Tranisan Dan, d-na Vlaicu Claudia, Dl. Maxim Maximilian Dl. Lobonea Radu,  D-na Prilipceanu GeorgeanaD-nul Sabau Craciun, Dl. Cadariu Vasile Dorel, Dl. Ionas Daniel,  Dl. Dumitru Cosmin, Dl. Cimpean Ionel, Dl. Ionele Remus,Dl. Bontea Ion, Dl. Andreica Dorin

 

 

Dl presedinte: Domnule primar, as avea o intrebare, s-a cuprins cumva in program si o freza pentru tocat crengile?

Dl primar: nu este cuprins.

 

Dl presedinte declara sedinta inchisa!

 

 

 

 

 

 

 

 

            PRESEDINTE                                                                                                          SECRETAR       

         IONELE REMUS                                                                                       PRILIPCEANU  SORIN