Marti, 26 IANUARIE 2021

Biserica Creștină Baptistă

BISERICA CRESTINA BAPTISTA

In anul 1905 poposesc pentru prima dată la Ghiroda, fraţii Gheorghe Vărşăndan şi Radu Taşca, baptişti care activau în zona satului Curtici. Ei propovăduiau Evanghelia prin sat şi câteva femei (Persida Babi, Urşica Elena, Batta Iuliana) se hotărăsc să treacă la biserica baptistă şi sunt botezate de fratele baptist Vărşandan Gheorghe. Bătrâna Persida Babi era soţia bogatului Gheorghe Babi, decedat în timpul primului război mondial, căreia i-a murit şi singurului fiu, în tinereţe; ea pune la dispoziţia baptiştilor o cameră pentru a fi folosită ca loc de adunare şi rugăciune.
La religia baptistă mai aderă: Lucreţia Leşcu, Iulca Benak cu soţul ei şi imediat după război bătrâna Babi Paraschiva, a adus o nepoată a ei şi Moşniţa şi a căsătorit-o cu Botoca Eftimie din Jebel, fiind botezaţi de către predicatorul Atanasie Pascu din Bucovăţ. In lipsa predicatorului Pascu, Botoca Efta devine predicator. Au început să se strângă şi bani de la credincioşi si se pare că s-au primit şi de peste hotare.
In anii 1931-1932, tânăra biserică baptistă se mută în casa sorei Urşica Elena. Anul 1932 aduce la data de 11 iunie, oficierea uui botez nou testamental, printre botezaţi fiind familia Bosa Petru şi Elena, Stanciu Ioan, Tăran Tănase, Gheorghe Urşica. Datorită creşterii numerice, în anul 1933, familia Bosa Petru donează 340 m2 din propria grădină ca loc pentru a construi un locaş de închinăciune. Lucrările de costrucţie durează doi ani (1934-1935). In anii premergători celui de al II-lea război mondial, se mută aici alte familii: Ardelean Ioan, Neşiu, Gurba, astfel că numărul credincioşilor baptişti creşte.
In perioada 1940-1960, lucrează ca pastor şi Cornel Pascu, fiul Atanasie Pascu, care emigrează în Statele Unite ale Americii, dar era pastor încă din 1934, când a fost ordinat ca pastor fratele Botoca Eftimie. Din 1960 până în 1963, diacon al bisericii a fost fratele Motrescu Loghin.
Pentru că distanţa faţă de oraşul Timişoara era destul de mică, după anul 1963 se mută la Ghiroda mai multe familii, care contribuie la dezvoltarea comunităţii baptiste.
In perioada 1964-1974 biserica a fost păstorită de fratele Stanca Ioan iar apoi de fratele Rancu Ioan (1974-1994). Incepând cu anul 1994 păstor al bisericii este fratele Buşan Ioan din Timişoara.